איך מתכננים הרצאה? מאיפה מתחילים?
אחד האתגרים הגדולים של כל מי שרוצה לבנות לעצמו הרצאה, זה כתיבת התוכן, ותכנון המבנה.
איך מתכננים הרצאה? מאיפה מתחילים? זו שאלת השאלות!
כמה טיפים לדיוק סיפור ההרצאה שלכם:
- שלב ראשון- תתחילו לכתוב כתיבה חופשית. הנייר וגם המקלדת סופגים הכל. אל תחסכו בשלב הכתיבה הראשונית שום פרט .
- בשלב הבא כתבו מה היה הדבר מסך כל החוויות שעברתם שעורר בכם תגובה רגשית חזקה ביותר. (בהמשך תיווכחו שהחוויה או האירוע הרגשי החזק הזה יהווה את ליבת ההרצאה שלכם. החוויה המטלטלת ממנה צמחתם, היא נקודת השיא של ההרצאה, כל היתר ינבוט ויצמח תוך כדי כתיבה.)
- לשחרר, להדק, לזקק – אחד הדברים שלמדתי מאנשים שסייעתי להם בבניית הרצאה, זה הקושי לשחרר. הכל נראה להם חשוב וזה טבעי ומובן לי. צריך לזכור- הרצאה תמיד מוגבלת בזמן. עומדים לרשותם כ- 45- 60 דקות לספר את סיפור החיים שלכם. גם אם נדמה לכם שיש כל כך הרבה אירועים חשובים לספר אותם, ובלתי אפשרי לדלג על שלבים, עדיין לקהל המאזינים יש מגבלת קשב וריכוז. הרצאה זה לא ספר שהקהל קורא בזמנו החופשי. לכן את האירועים "הפחות חשובים " או פחות דרמטיים , אלה שהוחלט שלא יהיו בגוף ההרצאה, אפשר לשמור ולספר אותם כדוגמאות לשלב השאלות מהקהל. אפשר גם להשתמש בהם כתקציר, או כפתיח לפוסטים לקידום ההרצאה.
- אם זה לא היה עצוב הייתי צוחקת – יצא לי לשמוע סיפורים של מרצים בתחילת הדרך, שגרמו לי לתהות בקול רם : " מה באמת? זה נשמע לא אמין הקטע הזה, בטוח שזה קרה לך? "
שימו לב- לקהל יש חיישנים. הוא ידוע לזהות אמת ואמינות. בהנחה שאתם הדמות המרכזית בעלילה ואתם אלה המכירים הכי טוב את החוויות שעברתם, תעשו לעצמכם טובה גדולה, אל תמציאו סיפורים קורעי לב כדי לייצר מומנטום של דרמה. מי שאומר לכם שבהרצאה של סיפור חיים אתם יכולים להגיד כל דבר (גם להמציא אירועים) – יגרום לכם להתחרט על הרגע הזה. בסופו של דבר העולם קטן, הכל אפשר לבדוק, להצליב, לאמת. לכן חשוב לשמור על אמינות הסיפור לאורך כל הדרך.
- חידוד המסרים והפקת תובנות- בהרצאה המסרים ייגזרו מאותם מאורעות מכוננים שהביאו לנקודת מפנה בחיים שלכם! כשאתם מתקשים למצוא לבד את התובנות, את המסר המרכזי, את הערך המוסף שיקבל קהל היעד מההרצאה שלכם, תשאלו את עצמכם את השאלות הבאות :
- איזה מסר או תובנה הפקתם ( אתם בעצמכם) בעקבות אירוע שסיכן את חייכם וגרם לכם לצאת למסע?
- איזה מסר או תובנה קיבלתם ( אתם בעצמכם) לאחר מאבק מכריע שנאלצתם להתמודד אתו בדרך להשגת האושר או הגשמת החלום?
- מה המסר או התובנה שקיבלתם ( אתם בעצמכם) בעקבות בחירות שהייתם צריכים לעשות כדי להשתנות ?
- איזה מסר או תובנה יש לכם להעביר בעקבות שינוי פנימי שעשיתם ? לזה תוסיפו תובנות באשר להשלכות על החיים שלכם וגם של הסובבים אתכם .
6. בשביל מה יש חברים ? – כתבתם את שלד ההרצאה, גם אם עדיין איננה מהודקת, תתאמנו עליה ותזמינו קבוצת חברים לשמוע אתכם, תקראו לזה "פיילוט" או קבוצת מיקוד .בקשו מהחברים משוב ותשאלו אותם את השאלות הבאות:
- מה בהרצאה שלי ריגש אתכם הכי הרבה?
- האם היו דברים בהרצאה שגרמו לכם להזדהות איתם?
- תשאלו את החברים שלכם מבלי להתבייש- איזה רושם הם מקבלים מכם לאחר ששמעו את ההרצאה ?- יש מצב שחלק מהאנשים שמכיר אתכם הרבה זמן יגיד לכם " וואו, אני מכיר אותך מלא זמן, בחיים לא דמיינתי שזה מה שהרגשת?" או " וואו, לא ידעתי שאת כל זה חווית לבד, איך הצלחת להסתיר את כל זה כל השנים האלה ? "
הערות והארות מהסוג זה מעידים שמתגבשת לכם הרצאה טובה סוחפת ומרגשת
אם הצלחתם לגרום לאנשים שמכירים אתכם מספיק זמן להתחבר אליכם מחדש, לקבל תובנות והשראה ממי שאתם- אני אשמח להגיע ולשמוע את ההרצאה שלכם!
בהצלחה.
רוני פרידמן
הרצאות וסדנאות על רשתות חברתיות והמדיה הדיגיטלית
הדרכה אישית וייעוץ בבניית הרצאות